DAVA Foods Finland Oy (ent. Muna Foods ja Munakunta) on johtava suomalainen kananmuna-alan yritys, joka panostaa vahvasti markkinointiin ja kananmunan tuotantoketjun kehittämiseen. DAVA Foodsin osuus kotimaan kananmunahankinnasta on 40 % ollen yhteensä noin 26 miljoonaa kiloa vuodessa. Olemme täyden palvelun kananmunayritys, jonka tuotevalikoima kattaa kaikki kysyntäalueet kuorimunista valmiisiin kypsennettyihin kananmunatuotteisiin.

DAVA Foods Finland Oy on osa pohjoismaista kananmuna-alan liittoumaa, johon kuuluvat lisäksi Hedegard A/S Tanskassa, Svenska Lantägg Ruotsissa, Muna Foods Oü Eestissä ja Eggprodudukter Norjassa, josta DAVA Foods omistaa 70,3 %.

Missio
Tarjoamme korkealaatuisia kananmunatuotteita sekä luomme vastuullisella toiminnalla lisäarvoa asiakkaillemme ja omistajillemme.

Toiminta
DAVA Foodsin sopimustuottajien tuottamat kananmunat ohjataan jatkokäsittelyyn käyttötarpeen mukaan joko kananmunapakkaamolle tai jalostetehtaalle. Näistä ne toimitetaan asiakastilausten mukaan eteenpäin vähittäiskauppaan, suurkeittiöille, elintarviketeollisuudelle tai leipomoille.

 

 

DAVA Foods Finland Oy:n tuotevalikoima koostuu

 • kuluttajapakatuista kuorikananmunista
 • teollisuudelle, leipomoille ja suurkeittiöille tuotetuista kananmunajalosteista
 • suurkeittiösektorin käyttöyhteystuotteista.

Kuluttajatuotteet
Tuotevalikoimamme koostuu sopimustuottajiemme tuottamista kotimaisista Kultamuna-merkkituotteista, sekä kaupan omilla merkeillä valmistettavista tuotteista. Valikoimamme kattaa kaikki tuotantomuodot ja sisältää kaikkeen käyttöön soveltuvat pakkauskoot.

Kananmunajalosteet
Kananmunajalostevalikoima markkinoidaan Scanegg-tuotemerkillä. Tuotevalikoimasta löytyy nestemäiset kananmunajalosteet ja kananmunajauheet teollisuuden ja leipomoiden käyttöön, nestemäiset jalosteet ja kypsät kananmunatuotteet suurkeittiöille, sekä laaja valikoima erilaisia käyttöyhteystuotteita. Pakkausvaihtoehtoja on useita eri käyttötarkoituksia varten.

 

Kananmuna on raaka-aineena mitä kiehtovin. Se on ominaisuuksiltaan yksi keittiön monipuolisimmista raaka-aineista ja myös ravitsemuksellisesti vertaansa vailla. Toisaalta se on lähellä tuotettua, toisaalta mitä kansainvälisin. Kananmunaa syödään erilaisina ruokina kaikkialla maapallolla.

Seuraamme aktiivisesti ruokamaailman ikuista muutosliikettä ja sen uusimpia – maailmanlaajuisiakin- trendejä. Oman tuotekehitysprosessimme kautta kehitämme jatkuvasti tuotevalikoimaamme vastaamaan entistä paremmin asiakkaittemme tarpeita. Kananmuna on elintarvikkeena ainutlaatuinen, ja sen käsittelyssä kokemus on valttia. Yli 20-vuoden ajan jatkunutta käytännön kokemusperäistä tietoa upean raaka-aineemme käsittelystä ei voi oppia kirjoista.

Tuotekehityksemme viimeisimpänä saavutuksena on ollut tutun Scanegg keitetyn ja kuoritun kananmunan pakkaaminen vedettömästi GN-mitoitettuun dyno-pakkaukseen. Pakkausmuutos on vähentänyt muovijätteen määrää liki 60 % munakiloa kohden, poistanut kokonaan metallijätteen ja vähentänyt pakkauksen kokonaispainoa yli kolmanneksella. Katso lisätietoja täältä »

Tuotekehityksemme kautta olemme muuttaneet asiakastoiveiden mukaisesti Scanegg munakokkelin laktoosittomaksi, mikä lisää tuotteen käyttöpotentiaalia asiakaspäässä. Samalla kehitimme tuotteen makua ja rakennetta entistä luonnollisemmaksi karsien myös turhia lisäaineita. Katso lisätietoja täältä »

DAVA Foods on myös edelläkävijä ikääntyvien ravitsemuksessa ja ruoan rikastamisessa. Yli 65-vuotiaita suomalaisia on tällä hetkellä jo yli miljoona ja heidän osuutensa kasvaa tulevinakin vuosina. Ihmisen ikääntyessä vaatimukset ravinnon laadun suhteen muuttuvat. Olemme kehittäneet asiakkaitamme varten räätälöidyn konseptin, jossa kunkin asiakkaan tilanteesta ja tarpeista lähtien löydämme juuri hänelle sopivat oikeat ratkaisut. Katso lisätietoja täältä »

Kananmuna on eräs monipuolisimmista elintarvikkeista. Se sisältää runsaasti korkealaatuisia proteiineja ja rasvoja, arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kananmunan proteiini on ihmiselle ravitsemukselliselta laadultaan parasta mitä elintarvikkeistamme löytyy. Proteiini on myös edullista ja muihin eläinproteiineihin verrattuna kananmunan hiilijalanjälki on pieni.

Kananmuna poikkeaa useimmista muista elintarvikkeista myös monipuolisten toiminnallisten ominaisuuksiensa ansiosta. Kananmunan toiminnallisia ominaisuuksia, kuten emulgointi- ja geelinmuodostuskykyä sekä vaahtoutuvuuteen ja viskositeettiin liittyviä ominaisuuksia, on hyödynnetty ruoanvalmistuksessa jo pitkään.

Vaikka kananmuna on jo sellaisenaan monipuolinen ja ravintokoostumukseltaan rikas elintarvike, on sen koostumusta mahdollista muunnella ravitsemuksen kannalta vieläkin parempaan suuntaan kanan ruokinnan avulla. Kanan syömään rehuun voidaan sekoittaa esimerkiksi pellavaöljyä, jolloin ravitsemuksen kannalta arvokkaiden pitkäketjuisten, monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen osuus keltuaisessa kasvaa. Omega-3-rasvahappoihin liitetään useita terveysväittämiä, mm. sydän- ja verisuonitautien riskin alentaminen. Myös muiden keltuaisen sisältämien bioaktiivisten yhdisteiden kuten rasvaliukoisten vitamiinien (esim. D-vitamiini) sekä luteiinin pitoisuutta voidaan nostaa ruokinnan avulla. D-vitamiinin saanti on välttämätöntä luuston normaalille kehitykselle ja sen puutos voi johtaa osteoporoosiin. Karotenoideihin kuuluvan luteiinin on puolestaan havaittu pienentävän silmäsairauksien, kuten silmänpohjan ikärappeuman ja kaihin, riskiä. 

Tutustu Scaneggin asiakasreferensseihin.

 • Saarioinen Oy

  Saarioinen Oy – Scanegg-tuotteiden suurkuluttaja

  Saarioinen on yli 50-vuotias, yksityisessä omistuksessa oleva elintarvikealan konserni, jolla on tuotantolaitoksia neljällä paikkakunnalla Suomessa sekä tytäryhtiö Virossa. Noin 327 miljoonan euron liikevaihdollaan ja noin 2100 työntekijällään Saarioinen on eräs Suomen suurimmista elintarviketeollisuusyrityksistä sekä markkinajohtaja useilla toimialueillaan. – Saarioisten ”äidit” valmistavat päivittäin mm. yli puoli miljoonaa ruoka-annosta, joiden raaka-aineisiin kuuluu kananmuna. Tässä mittakaavassa yksittäisten munien rikkomiseen ei aikaa ja käsipareja riitä, joten käytössämme on puolen tusinaa Scanegg-tuotetta kolmella eri tehtaallamme Suomessa sekä Raplan tehtaalla Virossa, kertoo Saarioisten ostopäällikkö Jouko Kallioinen. – Scanegg-kananmunavalmisteita käytetään pitkälti yli sataan Saarioisten tuotteeseen, mm. valmisruokiin, pastatuotteisiin, majoneeseihin ja majoneesipohjaisiin salaatteihin sekä joihinkin salaatinkastikkeisiin, piirakoihin, ohukaisiin, pyöryköihin ja pihveihin – eli samoihin ruokiin kuin kotona. Suurin osa käyttämästämme kananmunasta ostetaan valmiina munamassana aseptisissa,1000 kg:n konteissa, joista sitä on helppo annostella. Olemme käyttäneet Scanegg-tuotteita jo toistakymmentä vuotta ja tällä hetkellä mm. munamassaa kuluu useita tonneja viikossa. – Ravitsemuksellisesti korkeatasoisia, maistuvia ja turvallisia elintarvikkeita ei voi tehdä ilman hyviä raaka-aineita, joiden osalta myös tasalaatuisuuden ja toimitusvarmuuden pitää olla kohdallaan. Siksi Scanegg-tuotteet ovatkin tärkeä osa Saarioisten tehokasta, vastuullista laatuketjua.

 • Sarpin Leipomo

  Scanegg-tuotteilla leivotaan maineikasta Sarpin laatua

  Porilainen Leipomo ja konditoria Sarpi on osa v. 1947 perustettua Satakunnan johtavaa leipomoyritystä, Porin Leipä -konsernia. Sarpiin ovat vuosien varrella sulautuneet porilaiset Hietasalon ja Linnaimaan leipomot ja vuoden 2011 alusta lähtien erityisesti konditoriatalona tunnettu Sarpin Leipomo on toiminut omana tulosvastuullisena yksikkönään. Innovatiivisena yrityksenä Sarpin Leipomo alkoi jo pitkälti toistakymmentä vuotta sitten käyttää raaka-aineena Scanegg-kananmunajalosteita. – Valmiiseen kananmunamassaan siirtyminen mullisti aikoinaan koko leipomobisneksen, sillä kananmunien rikkominen näillä volyymeillä olisi yksinkertaisesti mahdotonta, toteaa Serpin tuotantopäällikkö Tapani Ylinen. – Scanegg-tuotteiden käyttö lisääntyi edelleen v. 1999, jolloin investoimme ranskalaiseen ohukaislinjaan. Siitä asti tuoreesta, tasalaatuisesta Scanegg-munamassasta valmistetut aidot, pitsinohuet crêpes-ohukaiset ovatkin olleet kysyttyä herkkua HoReCa-sektorilla. – Käytämme Scanegg-munajalosteita jatkuvasti todella suuria määriä, sillä tuore, tasalaatuinen munamassa on tärkein raaka-aine kakkujen ja muiden leivonnaisten sekä crêpes-ohukaisten maun ja rakenteen aikaansaamiseksi. Houkuttelevaa ulkonäköä ja kaunista väriä myös paistopisteittemme tuotteisiin saadaan käyttämällä luonnollista 100% munamassaa leivonnaisten voiteluun.

DAVA Foods Finland Oy, Kultamuna, mainoskuva. PHOTO: RONI LEHTI.

Yrityksen olemassa olevat arvot ja periaatteet määrittelevät myös vastuullisuuden keskeisiä periaatteita. DAVA Foods haluaa olla myös vastuullisuudessa alan edelläkävijä ja äänitorvi sekä johtaa omalla esimerkillä muita alan toimijoita toimialan yhteisen edun nimissä.

Tutustu DAVA Foodsin Vastuullisuusohjelma»